Skip to the main content

50 JAAR TOEN EN NU

Published on 01 september 2022

Op 6 september 1972 werd het winkelcentrum door Mies Bouwman geopend. Op 6 september 2022 bestaat het Winkelcentrum Zuidplein officieel 50 jaar. Een korte terugblik.

Toen
Winkelcentrum Zuidplein is een groot, overdekt winkelcentrum in Rotterdam Zuid: een van de grootste van Nederland. Het winkelgedeelte is niet op grondniveau maar op de eerste etage. Op grondniveau bevindt zich namelijk een grote parkeergarage in twee lagen, een bewaakte fietsenstalling, opslagruimte en een pas vernieuwd busstation.

Winkelcentrum Zuidplein is gekoppeld aan een belangrijk knooppunt voor het regionale openbaar vervoer (metrostation Zuidplein en veertig regionale en stadsbuslijnen). Het overdekte winkelcentrum Zuidplein is een van de belangrijkste werken van de Rotterdamse architect Hermanus Dirk Bakker (28 augustus 1915 – 12 oktober 1988) en was voor die tijd een zeer modern concept. De eerste warenhuizen HEMA en V&D waren voor die tijd nieuwe verschijnselen. Aan het winkelcentrum werd gebouwd van 1962 tot 1972 op een grotendeels braakliggend terrein tussen het metroviaduct en een aantal brede verkeerswegen. De Nieuwe Kerk moest er echter voor worden gesloopt. In die tijd bestond een deel van het Zuidplein nog uit winkelkramen.

Tussen 1993 en 1995 werd het winkelcentrum in oostelijke richting uitgebreid met circa 11.000m² door architectenbureau Bakker & Partners i.s.m. Chiel Verhoeff. Tussen 1999 en 2003 werd het interieur gerenoveerd zonder noemenswaardige uitbreiding door JHK Architecten uit Utrecht i.s.m. Greig + Stephenson Architects uit Londen. Het onoverzichtelijke centrale plein werd rustiger gemaakt door de vervanging van de wirwar aan oude kiosken door twee nieuwe kiosken.

Nu
Op dit moment bevindt het winkelcentrum zich in een van de laatste fases van de spectaculaire verbouwing. Het upgradingsplan heeft tot doel het verbeteren van de kwaliteit, beleving en de verblijfswaarde van het winkelcentrum. Entrees, passages, pleinen en inrichting worden sterk verbeterd.

Het 50-jarig bestaan wordt uitgebreid gevierd met omwonenden, bezoekers en winkeliers. Op 6 september komen de omwonenden op de koffie en zendt Radio Rijnmond live uit. Er is een ludieke social actie voor iedereen die ook jarig is in september. En dan is er nog 10 zaterdagen feest van 10 september tot en met 12 november. Met een Rad van Fortuin, een fashionshow, heel veel prijzen en een hoofdprijs naar Disneyland Parijs!

Bekijk hier de complete agenda!